V-W

Warg är ett släktnamn som inte är helt ovanligt i Sverige. Det finns en rad olika personer i olika delar av landet som burit namnet. Medlemmar av smedsläkten Warg kan återfinnas i bland annat Närke och Värmland från 1600-talets slut och 1700-talets början.

Smedsläkten Wattenström härstammar från hammarsmeden Måns Andersson som var verksam vid Sonstorps bruk i norra Östergötland under första hälften av 1700-talet. På Smedskivan från Föreningen För Smedsläktsforskning, vilken varit behäftad med en hel del felaktiga uppgifter och gissningar, så anges helt felaktiga uppgifter om släktens äldre generationer, liksom härkomst för Måns son Kristian Månssons hustru Helena Jonsdotter. Flera barn och barnbarn till denne Måns Andersson kallade sig Wattenström. De flesta var verksamma som hammarsmeder vid järnbruken i norra Östergötlands bergslag. Idag finns endast ett tiotal personer i Sverige som fortfarande bär namnet.

Wredberg är en smedsläkt vars äldsta kände stamfader Anders Tomasson Wredberg var anställd vid Hults bruk i Östergötland. Där verkade även flera ättlingar till honom. Andra släktmedlemmar hittar man vid järnbruken i södra Östergötland och norra Småland. Det finns idag ett drygt 50-tal personer i landet som heter Wredberg men det är oklart om alla dessa härstammar från smedsläkten.